Корисні властивості кунжутного масла, протипоказання, застосування в народній медицині і косметології

З давніх часів у різних сферах життя знайшли широке застосування корисні властивості кунжутного масла. Цей продукт найчастіше додавали в їжу і наносили зовнішньо для оздоровлення волосся, нігтів, шкіри ще в Стародавній Греції, Римі і Єгипті.

Сьогодні засіб особливо популярно в тайської, китайської, індійської, корейської, японської кухні, але використовується і у нас.

Зміст

  • 1 Хімічний склад
  • 2 Які бувають види
  • 3 Корисні властивості
    • 3.1 Для чоловіків
    • 3.2 Для жінок
  • 4 Як застосовувати лікувальні властивості
  • 5 Протипоказання
  • 6 Використання в домашній косметології

Хімічний склад

Корисні властивості кунжутного масла, протипоказання, застосування в народній медицині і косметології

Кунжутне масло надає позитивний вплив на організм людини при вживанні всередину і при зовнішньому нанесенні завдяки великій кількості нутрієнтів, які входять до його складу.

Всього кілька ложок продукту містять у собі добову норму деяких вітамінів і мікроелементів, необхідних для хорошого самопочуття і здоров’я людини.

У складі насіння кунжуту і виготовленого з них кошти містяться такі корисні речовини:

  • різні вітаміни, серед яких особливо багато холіну (B4), альфа токоферолу (E), філохінон (K);
  • фітостероли;
  • різні корисні мікроелементи, у тому числі цинк, магній, кальцій, залізо, калій, кремній;
  • омега-6 і омега-3 жирні кислоти.

Калорійність цього продукту дуже висока – 884 ккал в 100 р. Причому містяться в ньому тільки жири (99,9%) і вода (0,1%). Тому людям, що страждають від зайвої ваги, включати його в раціон харчування можна в невеликій кількості. При цьому потрібно враховувати калорійність при підборі добового меню.

Які бувають види

Корисні властивості кунжутного масла, протипоказання, застосування в народній медицині і косметології

Існує кілька сортів натурального масла з насіння кунжуту в залежності від способу його приготування:

  • продукт гарячого і холодного віджиму;
  • рафінована і нерафінована засіб.

Найбільш корисним і менш шкідливим для людини, що підходять для застосування в їжу і в косметичних цілях вважається кунжутна олія нерафінована. Відрізняється воно високим вмістом нутрієнтів, прозорістю і більш насиченим, ніж у рафінованої, запахом.

Існує також два сорти продукту за кольором:

  • Темне. Виходить з обсмажених насіння кунжуту. Найбільш популярне засіб в азіатських регіонах. Воно більш концентрований, ніж світле, володіє вираженим ароматом і смаком, але менше підходить для термічної обробки. У нас зазвичай такий сорт використовують тільки в поєднанні з іншими маслами, наприклад, соняшниковою, оливковою або соєвим.
  • Світле. Виходить з свіжих просушених насіння. Це один з найпопулярніших видів масла на Близькому Сході і в Середземномор’ї. Світле можна піддавати тривалій термічній обробці, але воно має менш вираженим і стійким смаком і ароматом, ніж темний сорт.
  • Уважно читайте упаковку перед придбанням товару. У складі якісного продукту не повинно бути ніяких інших компонентів, крім самого масла. Також на етикетці обов’язково вказується виробник і його точну адресу, термін придатності, спосіб виробництва, умови зберігання. Тут же може бути інформація про відповідність товару вимогам до якості і різні сертифікати.

    Корисні властивості

    Корисні властивості кунжутного масла, протипоказання, застосування в народній медицині і косметології

    У кунжутної олії є і корисні властивості, протипоказання. Але все ж цей продукт в більшості випадків приносить користь, а не шкоду за умови правильного його застосування. Його благотворну дію проявляється по-різному.

    Серед основних лікувальних властивостей масла сезаму варто відзначити такі:

    • оздоровлення зубів, їх відбілювання, видалення зубного каменю і нальоту;
    • прискорення одужання при хворобах легенів і верхніх дихальних шляхів;
    • зниження рівня цукру в крові;
    • зниження рівня шкідливого холестерину в крові і профілактика різних судинних патологій, наприклад, атеросклерозу;
    • придушення і перешкоджати зростанню ракових клітин;
    • зниження артеріального тиску;
    • сприяє прискоренню метаболізму на клітинному рівні, виведенню шлаків і токсинів;
    • антиревматичну дію;
    • послаблюючий засіб, яке дозволяє нормалізувати стілець.

    Завдяки всім цим властивостям Аюрведа і народні цілителі рекомендують використовувати сезамное масло в харчуванні дітей. Фахівці не мають нічого проти заміни в раціоні дитини звичайного рослинного жиру на кунжутний, але тільки у випадку, коли у дитини немає алергічних реакцій на цей продукт. Деякі батьки використовують продукт для нанесення на шкіру малюка від попрілостей, а також замість крему під підгузник.

    Для чоловіків

    Масло сезаму благотворно впливає на організм чоловіків. Серед його основних властивостей варто відзначити такі:

    • має протизапальні властивості, завдяки чому служить хорошою профілактикою простатиту (при використанні всередину);
    • містить багато корисних речовин, необхідних для нормальної роботи гормональної системи, високої потенції і лібідо, хорошої якості сперми;
    • покращує психоемоційний стан, усуваючи наслідки стресу, втоми, депресії;
    • підвищує витривалість і життєвий тонус.

    Для жінок

    Для жінок цей продукт корисний тим, що він здатний давати швидкий видимий ефект оздоровлення і омолодження шкіри. Маски з цим засобом допомагають усунути грибок і патогенну мікрофлору, відновити нормальний pH, розгладити зморшки.

    Регулярне застосування робить шкіру зволоженою, пружною, гладкою і сяючою здоров’ям. Завдяки таким процедурам йдуть мішки під очима, обвислості, в’ялість, призупиняються вікові зміни в тканинах.

    Сезамол, що міститься в эфироли, допомагає зменшити вплив негативних зовнішніх факторів на шкіру. Він забезпечує захист від ультрафіолетових променів, але тільки після повного вбирання (через 2-3 години після процедури).

    Деякі дівчата і жінки із задоволенням використовують продукт в якості засобу для зняття декоративної косметики. Завдяки своїм антибактеріальним властивостям в цьому випадку він не тільки знімає макіяж, не травмуючи ніжну шкіру, але і допомагає при вуграх, прищах, гнійниках та інших висипаннях.

    Це особливо необхідно в період статевого дозрівання і гормональних перебудов, які у жінок відбуваються частіше, ніж у чоловіків.

    Ще одна корисна властивість масла сезаму для жінок – освітлення розтяжок. Період вагітності, різкого набору або скидання ваги часто супроводжується появою білих і червонуватих смужок на шкірі, які складно піддаються видаленню. Регулярне нанесення масла сезаму на проблемну зону дозволить зробити старі розтяжки менш помітними і запобігає появі нових.

    Як застосовувати лікувальні властивості

    Корисні властивості кунжутного масла, протипоказання, застосування в народній медицині і косметології

    Для того щоб отримати максимальну користь і знизити ризик виникнення шкоди для здоров’я треба знати, як приймати всередину і використовувати зовнішньо кунжутне масло правильно. Ось декілька найбільш популярних рецептів:

  • Додавайте насіння сезаму і масло, виготовлене з нього різні страви. Особливо добре поєднуються ці продукти з випічкою, солодощами, салатами зі свіжих овочів і зелені. Замінюйте ними у своєму щоденному раціоні звичне соняшникову олію.
  • Використовуйте засіб для нанесення на волосся. Його можна змішувати з іншими маслами, а також з медом, молочними продуктами, яйцями, хною. Особливо популярні маски з гірчицею або перцем, які допомагають прискорити зростання волосся і нормалізувати стан шкіри голови.
  • Для позбавлення від целюліту на животі, ногах, сідницях, а також від зморшок і в’ялості шкіри на обличчі і в зоні декольте слід використовувати маски і обгортання з таким засобом. Змішувати його можна з косметичною глиною, кашкою з овочів і фруктів, молочними продуктами, морськими водоростями, медом, яйцями, соком алое і іншими компонентами.
  • Для отримання лікувального ефекту при самих різних захворюваннях і порушеннях в роботі організму, а також в профілактичних заходах приймайте масло сезаму всередину. Народні цілителі рекомендують пити по чайній ложці цього продукту на голодний шлунок вранці за 30-40 хвилин так сніданку.

    У медицині засіб використовується для приготування деяких лікарських препаратів, наприклад, популярних назальних крапель Дабур і Шатбинду. Також продукт використовується в якості розчинника нейролептиків. Така міра скорочує термін лікування, знижує вираженість і ризик розвитку негативних реакцій організму на препарати, попереджає загострення деяких хвороб.

    Протипоказання

    На жаль, як і будь-який інший продукт, кунжутне масло може принести і користь, і шкоду для здоров’я людини. Обмеженнями у використанні цього засобу всередину і зовнішньо можуть стати такі фактори:

    • індивідуальна непереносимість, яка виникає дуже рідко;
    • вогнища запалення, подряпини, порізи, подразнення шкіри і відкриті ранові поверхні (при зовнішньому нанесенні);
    • схильність до хронічної діареї;
    • підвищене згортання крові;
    • пухлини і новоутворення в організмі, важкі захворювання органів і систем (можна використовувати з обережністю і тільки після консультації з лікарем);
    • варикоз, тромбофлебіт і деякі інші захворювання судин.

    Варто відзначити, що крім великої кількості корисних речовин, сезамовій олії присутній високий вміст оксалатів. З-за цього обмежити кількість споживання продукту рекомендується дітям із затримкою психічного та розумового розвитку, в II і III триместрі вагітності, після перенесеного хірургічного втручання, що зачіпає нирки, а також літнім людям після 60 років.

    Зазвичай побічних ефектів від правильного застосування продукту не виникає. Лише в рідкісних випадках можлива поява алергічної реакції місцевого або загального характеру. При занадто великій дозі кошти, спожитої за один раз, можлива поява симптомів отруєння: нудоти, блювання, болю у животі, діареї.

    До відома. Не можна вживати його разом з продуктами і засобами, що містять у своєму складі щавлеву кислоту і аспірин із-за ризику розвитку жовчо – і сечокам’яної хвороби.

    Використання в домашній косметології

    Корисні властивості кунжутного масла, протипоказання, застосування в народній медицині і косметології

    У косметології його застосовують для приготування масок для обличчя від прищів, вугрів, дрібних дефектів шкіри. Підходить продукт і для омолодження: він повертає дермі пружність, здоровий блиск і еластичність, розгладжує зморшки. Крім того, він добре зволожує епідерміс і живить його корисними речовинами.

    Застосовують сезамову олію в якості основи при приготуванні сумішей для того, щоб робити масаж. Причому наносити такі кошти можна навіть на найчутливіші ділянки шкіри, в тому числі і на область навколо очей.

    У вигляді ванночок використовується продукт для зміцнення нігтів і надання протигрибкової дії на нігтьові пластини.

    При нанесенні на волосся засіб оздоровлює шкіру голови, відновлює структуру волосинок, добре справляється з ламкістю, зеленячкою, прискорює ріст локонів, нормалізує відділення шкірного жиру, знімає свербіж і дискомфорт, запобігає появі лупи.

    До відома. Після застосування продукту необхідно кілька годин берегти шкіру від прямого впливу сонячних променів. Тому маски, масажі та обгортання з ним краще проводити тоді, коли ви вже нікуди не йдете і можете розслабитися, наприклад, перед сном. В іншому випадку на тілі можуть з’явитися пігментні плями.

    Існує думка, що всі продукти з кунжуту містять у собі багато кальцію, який корисний для кісток, нігтів, волосся. Але насправді весь кальцій залишається при виготовленні сезамової олії в макусі. Багато цієї речовини в кунжутною пасти, свіжих і обсмажених насіння.

    Але навіть без кальцію в кунжутній олії досить нутрієнтів, які при регулярному попаданні в організм людини зміцнять його імунітет і заповнять дефіцит корисних речовин, а також поліпшать самопочуття і здоров’я.