Масло чорного кмину: корисні властивості і шкоду. Інструкції по застосуванню

Олія чорного кмину отримують шляхом холодного віджимання – цінний лікувальний продукт. Він володіє широким діапазоном дії і давно заслужило визнання народної медицини. Про його цілющих якостях писали ще стародавні лікарі і вчені.

Регулярне застосування цього засобу позитивно позначається на стані здоров’я, корисно при профілактиці розвитку багатьох хвороб, бореться з серйозними недугами.

Зміст

  • 1 Чим корисно для чоловіків і жінок
  • 2 Як вживати
    • 2.1 Для оздоровлення
    • 2.2 В косметології
  • 3 Можливі протипоказання

Чим корисно для чоловіків і жінок

Користь і практично відсутній шкоду олії чорного кмину широко використовується для поліпшення здоров’я. Має загальнозміцнюючий ефект і специфічну дію на організми представників обох статей.

Позитивний вплив виявляється в наступному:

  • Наявність жирних кислот у складі забезпечує нормальне функціонування основних систем організму – зміцнює імунітет, захищає клітини від раннього старіння і руйнування, підтримує баланс гормонів;
  • У свою чергу каротиноїди, які краще всмоктуються в жировій середовищі, відповідають за правильну життєдіяльність. В процесі переробки вони трансформуються у вітамін А, який потрібен для росту, роботи статевих органів, знищення мікробів і грибків, оздоровлення шкіри і підтримки здоров’я очей;
  • Користь, принесена маслом, для чоловіків полягає в благотворному впливі на частоту і тривалість ерекції. Цінні компоненти сприяють виробленню тестостерону – важливого чоловічого гормону, який відповідає за сексуальну активність і статевий потяг;
  • Завдяки високій концентрації амінокислот продукт допомагає підтримувати структуру клітин і синтезувати необхідні гормони;
  • Вітамін Е чинить антиоксидантну дію – захищає від гнітючого дії вільних радикалів, забезпечує правильне функціонування репродуктивної і кровоносної систем;
  • Рослинні стерини сприяють виробленню колагену, дарують шкірі молодість і пружність. Незамінні для волосся та догляду за особою. Крім цього, стабілізують гормональний фон, знижують холестерин і цукор крові;
  • Вітаміни, мінерали, а також дубильні речовини надають позитивний вплив на роботу ШКТ. Цей продукт показаний при нудоті, проносі, блюванні та метеоризмі. Він збільшує апетит і виробляє жовчогінний ефект;
  • При регулярному вживанні кошти відбувається оздоровлення печінки. Продукт сприяє її очищенню, виведенню токсичних речовин, відновлення клітинних мембран. Крім того, це відмінна профілактика жирової дистрофії;
  • Користь олії чорного кмину для жінок полягає у вираженому косметичному ефекту, який вона чинить на стан шкіри і волосся. Регулярне застосування також сприяє схудненню завдяки потужному очищаючої дії;
  • Ще з давніх часів відомо антипаразитарний дію. Протягом довго часу вона застосовувалася в народній медицині для позбавлення від глистів;
  • Зарекомендував себе як кращий антимікробну, жарознижувальну, протизапальну, відхаркувальну, противірусний засіб. Ефективно діє при бронхіальній астмі, застуді, ГРВІ, риніті та алергії. Все це позитивно позначається на дихальних органах;
  • Антиоксидантні з’єднання і селен, що знаходяться в ньому, застосовуються при профілактиці і лікуванні ракових захворювань. Входить до складу комплексної терапії і використовується при пухлинах шийки матки, шлунка і підшлункової залози. Але при проведенні хімічних і променевих процедур фахівці радять утриматися від вживання.

Незважаючи на величезну користь кминного масла, його не варто вживати вагітним жінкам. Продукт розслаблює м’язи матки, що може спровокувати викидень, передчасні пологи. У період годування груддю засіб може змінити смак молока, тому краще відмовитися від його прийому.

 

Як вживати

Корисні властивості олії чорного кмину відомі з часів Гіппократа і Дискорида. Середньовічний лікар Авіценна писав, що воно збільшує життєві сили, допомагає боротися з перевтомою і втомою.

Засіб вживають усередину для оздоровлення і зміцнення організму, а також лікування деяких специфічних захворювань. Доброчинна дія його доведено багатьма вченими. Але перед початком вживання людьми з важкими недугами не завадить проконсультуватися у фахівця.

Зовнішнє застосування продукту набуло поширення в косметології, а також лікування захворювань дихальних шляхів. На його основі роблять компреси, які допомагають позбутися від акне, гнійних запалень, розтяжок і пролежнів.

 

Для оздоровлення

Інструкція по застосуванню кминної олії залежить від стану здоров’я людини, віку та наявності специфічних проблем.

Для профілактики рекомендують використовувати в наступних дозах:

  • Дітям з 6 років можна давати 1/2 чайної ложки. Засіб розводять у теплій рідині і п’ють через півгодини після їжі;
  • Дорослим потрібно вживати по 1 чайній ложці кминної олії 2 рази на день з підігрітим питвом приблизно через 30 хвилин після прийому їжі.

Такий курс може тривати протягом трьох-чотирьох місяців. Потім потрібно зробити паузу довжиною не менше 60 днів. При бажанні прийом повторюють.

При високому артеріальному тиску допомагає інший рецепт:

  • У рівних частинах змішують кминне масло, сік лимона і мед;
  • Отриманий склад поміщають в холодильник.

Засіб потрібно вживати по 1 ст. ложці 2 рази в день.

У косметології

З-за багатого хімічного складу і великої кількості позитивних властивостей цей продукт знайшов використання в косметології. Його наносять на обличчя і волосся в чистому вигляді або у складі домашніх масок.

Це натуральний засіб підвищує тонус шкіри, повертає їй пружність, вирівнює колір обличчя. Воно також сприяє позбавлення від прищів та інших недосконалостей. При регулярному застосуванні у жінок розгладжуються дрібні зморшки, зникають набряки і сліди втоми.

При використанні в чистому вигляді продукт наносять на обличчя тонким шаром, а надлишки протирають серветкою. Для посилення ефекту можна додати інші масла у відповідності з типом шкіри та існуючими проблемами. У покупні косметичні засоби капають трохи олії для посилення їх дії.

При нанесенні на волосся засіб підсилює їх ріст, зміцнює волосяні фолікули, зволожує і живить довжину. У підсумку шевелюра набуває м’якість і блиск. Кминний продукт бореться з лупою і свербінням шкіри голови. Його наносять на гребінець, додають в шампуні і бальзами.

Можливі протипоказання

Незважаючи на велику кількість цілющих властивостей, масло чорного кмину може принести як користь, так і шкоду. Його небажано вживати в наступних випадках:

  • При зниженому тиску;
  • Схильність до алергічних реакцій;
  • Під час вагітності;
  • Разом з лікарськими препаратами, що зменшують цукор в крові;
  • Наявність імплантованих органів і тканин – продукт сприяє до їх відторгнення;
  • Вік до 6-ти років.

Перед початком прийому бажано провести тест – нанести невелику кількість засобу на ліктьовий згин і залишити на кілька годин. Якщо в результаті шкіра почервоніла, з’явилися свербіж і лущення, то користуватися ним не можна.

Починати краще з найменшої дози і в процесі стежити за реакцією організму. При появі перших негативних симптомів вживання краще припинити.

Масло чорного кмину, володіє унікальним набором компонентом – прекрасний лікувальний і косметичний засіб. При дотриманні зазначених дозувань продукт практично не приносить шкоди, а невелика кількість протипоказань дозволяє застосовувати його багатьом людям. Але обережність не зашкодить – перед тривалим лікуванням краще порадитися з лікарем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: