Можна ходити з місячними в церкву

Зміст

  • Можна з місячними ходити в церкву
  • Як було раніше – Старий завіт
  • Що думаю зараз – Новий завіт
  • Думки священиків
  • Як же все-таки вчинити
  • Висновок

Про правила відвідування церкви менструирующими жінками ведеться багато суперечок. Різні думки на цей рахунок висловлювалися авторитетними духовними отцями, починаючи з перших століть християнства і по наші дні. Частина думок схилялася до того, що під час місячних можна ходити в церкву. Деякими священиками такий дозвіл сприймається не так однозначно.

Кожна християнка, бажаючи дотримати всі необхідні правила, задається питанням, в який час можна відвідувати церкву жінкам, коли це робити не можна або небажано. Якщо на цей рахунок з’явилися сумніви, краще звернутися за порадою до духовного отця.

Можна з місячними ходити в церкву

Причина особливого ставлення до менструирующим жінкам лежить в сприйнятті менструації, як чогось «нечистого». У різних релігіях є якісь обмеження, пов’язані з поняттям «нечистоти» – це може бути якась їжа, деякі тварини, частини тіла і т. д. В числі нечистих, починаючи з язичницьких часів, згадувалися жінки з місячними і в перші дні після пологів.

Щоб зрозуміти, чи можна ходити з місячними в церкву, потрібно ознайомитися з роздумами з цього питання, викладеними в писаннях святих отців. Їх авторитетна думка зводиться до того, що, з одного боку, двері храму нікому не закриті, кожен має право заходити в церкву тоді, коли відчув потребу в цьому. З іншого боку, все ж є особливе ставлення до менструирующим жінкам. Хоча Правила російської православної церкви не регламентують відвідування храму жінками з менструальними виділеннями, і на відвідування ними церкви у критичні дні не накладено табу, прийнято вважати, що відвідування церковної служби в такому стані краще відкласти.

Трактування і тлумачення святих писань, в яких викладено міркування з даного питання, може полегшити розуміння, але може і ввести в оману. Сама дискусія на цю тему, на думку святого Афанасія Олександрійського, це спроба відвернути віруючих від їх духовної суті, від Бога, загострити увагу на плотському. Кожному, хто задумається над цим питанням, найкраще робити так, як йому підказує совість.

До питання про відвідування церкви менструирующими жінками західна та східна гілки християнства іноді підходять по-різному. Тому, щоб не йти проти правил, віруючі не помиляться, якщо запитають, як вчинити, у священика в храмі.

Як було раніше – Старий завіт

У часи Старого Завіту прийти з менструацією в храм вважалося оскверненням святого місця, адже воно призначалося для спілкування з Богом, а жінка з кров’яними виділеннями є нечистою, і її присутність у цьому виді може образити Господа. Можливо, розуміння критичних днів, як явища, пов’язаного із загибеллю при місячних яйцеклітини, тобто зі смертю потенційного новонародженого, вплинуло на таке ставлення стародавніх до менструації.

Заборони Старого Завіту поширювалися на багато ситуації, пов’язані зі смертю або хворобами. Обмежені у відвідуванні храму були ті, хто:

  • страждав проказою;
  • стосувався мертвих, трупів;
  • зіткнувся з семятечением;
  • страждав хворобами, сопровождавшимися гноєм і його виділенням;
  • мав у даний момент кровотеча, менструацію;
  • нещодавно вирішилася від тягаря (породіллі).

Старий Завіт говорить, що якщо на світ з’явиться дитина жіночої статі, породіллі вхід у храм заборонений 80 днів після його народження. Дитина чоловічої статі знижує цей термін до 40 днів.

Такі обмеження вважалися наповненими богословським змістом. Всі заборони стосувалися теми смерті, тобто покарання людини за першорідний гріх. Тому під час місячних жінки наказувалося бути тактовною до Господа і триматися на віддалі від його святилища, щоб проявом нагадування про смерть не образити свого Бога і не викликати на себе його гнів. Тобто, заборона в деякій мірі захищав жінку від Божого гніву.

Щоб зняти гріх осквернення святого місця жінці з місячними, зайшла в храм, давався наказ дотримуватися багатоденний піст і здійснювати щоденні поклони.

Що думаю зараз – Новий завіт

У наш час церква не наказує якого-небудь певного поведінки для жінок у критичні дні. Відомо, що сучасні засоби гігієни допомагають підтримувати фізичну чистоту віруючою. Ніякі краплі крові, при відповідній гігієнічної захисту, у храмі на підлогу не впадуть. На зорі християнства і у ще більш ранні століття жінці не були відомі не тільки прокладки, але, часом, навіть нижню білизну. Тому, щоб не стати винуватцем осквернення святого місця, віруючою доводилося остерігатися, щоб не забруднити підлогу кров’ю, і не відвідувати церкву. Зараз такої небезпеки немає. Але справа не тільки у фізичному, тілесній чистоті, а й моральної.

Багато прихильники сучасних поглядів роблять акцент на словах Іоанна Златоуста про те, що Ісус Христос не відкидав «кровоточивую» жінку, яка, вірячи в нього, як у Бога, сподівалася отримати зцілення від своєї хвороби. З цією метою вона насмілилася доторкнутися до краю одягу Спасителя. Господь сказав, що її віра врятувала її – і вона одужала. Тобто головне, не те, що людина не гідний доторкнутися до божественного. Головне – його віра, якщо вона сильна, віруючий отримає спасіння.

Один із святих Нового Завіту, Григорій Великий, Двоєслов, висловився за те, щоб жінка сама вибирала, прийти до храму чи ні. Він уточнив, що, якщо її відмова від відвідування храму під час менструації буде добровільним і пов’язаний з глибоким шануванням Господа, з небажанням образити його, то це рішення буде вважатися похвальним, а жінка, яка прийняла його, благочестивою.

Відвідування служби в церкві дуже важлива подія. Відмовлятися від нього не варто. У той же час потрібно пам’ятати, що храми завжди відкриті для своїх парафіян. Відклавши відвідування церкви на тиждень, може, жінка використовує цей час для більш ретельної підготовки і, очистившись, буде сподіватися, що дане рішення більш завгодно Богові. У будь-якому випадку – вибір за віруючою.

Безумовне дозвіл на відвідування храму мають, зрозуміло, ті, хто хворіє невиліковною, страшною хворобою, а також знаходяться при смерті. В таких ситуаціях не можна відмовляти людині в його прагненні бути ближче до Бога. Знаходження в храмі нехрещених також не забороняється. Кожен може прийти в церкву, адже всі люди – створіння божі і можуть просити у Господа милості.

Думки священиків

Священнослужителі нашого часу не можуть не враховувати, що змінилися умови життя. Від жінок з місячними та іншими виділеннями не виходить, як правило, ніякого запаху, слідів від менструації немає не те що на підлозі, але навіть на спідній білизні. Все це відомо, і аргумент про фізичну нечистоті для заборони на вхід у храм, недостатньо переконливий. Але відходити від загальноприйнятої думки, що в критичні дні жінка «нечиста» і їй шлях в храм закритий, теж не слід. Таким чином, питання, чи можна ходити в церкву під час місячних чи ні, залишається відкритим.

Христианкам відомо, що раніше заборонялося відвідувати церкву в критичні дні. Щоб дізнатися думку священика про це правило, багато дівчат і жінок звертаються за порадою до своїх духівників. Відповіді священиків на це питання можуть бути як негативними, так і позитивними. Можливо, ними буде вказано на заборону в ці дні ставити свічки або на прийняття деяких таїнств:

  • Причастя.
  • Сповіді.
  • Хрещення.
  • Вінчання.
  • Вкушання антидора і опрісноків.
  • Пиття святої води.
  • Цілування ікон, додатки до них.
  • Цілування хреста.
  • Але важливо пам’ятати, що навіть грішники можуть очиститися, якщо їх віра залишиться міцна. Християнське вчення говорить, що Спаситель очікує приходу до нього не праведних, а саме грішних, але бажаючих покаятися. Про це сказано в наступних словах: «Не пришедый призвати праведныя, але грешныя на покаяння».

    Потрібно пам’ятати, що до Бога важливо прийти з чистим серцем і душею, бо Господь бачить усіх наскрізь. І нечистота душі йому буде видно не менше, ніж усяка фізична.

    Як же все-таки вчинити

    Проблема вибору, що стоїть перед віруючими під час місячних, не однозначна і в той же час дуже проста. Можна з місячними ходити в церкву, повинна вирішувати тільки сама жінка. Не можна в період критичних днів відмовлятися від відвідин святого місця в наші дні тільки через забобони. Але християнці слід краще дізнатися думки святих отців, їх міркування, думки з цього приводу. Якщо є сумніви, коли можна йти в церкву після пологів, при місячних, як слід чинити в інших незрозумілих ситуаціях, необхідно ознайомитися з великою кількістю інформації, отримати підтримку наставника, який, згідно зі своїм призначенням, врозумить парафіянку, вкаже їй на праведний шлях.

    Висновок

    Щоб помолитися, можна прийти в церкву, а можна стати перед іконами у себе вдома. Де людина вірить, там його молитва і дійде до Господа. В такому випадку, ходити в церкву з місячними не обов’язково. З іншого боку, якщо жінка в період менструації зайде в храм, її ніхто не змусить залишити його примусово, так як ніякої заборони на відвідування церкви нечистої жінкою немає.

    Слід остерігатися засудження вчинків інших людей, навіть якщо вони, на вашу думку, діють, ризикуючи накликати на себе неприємності. Кожна жінка має право зробити свій вибір. Тому вирішувати тільки їй.

    На питання про обмеження для жінок після пологів і під час місячних можна подивитися також з точки зору ставлення до процесу продовження роду. Заборона на доторк до жінок в цей період, відлучення їх на деякий термін від прийняття таїнств збігаються з сучасними рекомендаціями утримуватися від статевого життя. Тому, почасти, подібний підхід може бути цілком раціональним.

    Існує безліч гріхів, які затьмарюють душу віруючого. Звільнитися від них і дотримати духовну чистоту набагато важче, ніж забезпечити фізичну чистоту, тілесну. Христианкам слід пам’ятати про це і поступати згідно своєї совісті. Тих, хто прийшов в храм з місячними, ніхто, зрозуміло, виганяти не може. Але якщо є сумніви, чи варто нехтувати радою, не відвідувати храм у критичні дні, краще звернутися до духовним наставникам.

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
    Здоровий спосіб життя