Як впливає на здоров’я кокосове масло: чим корисно, як приймати

Зовсім недавно популярність у косметологів і дієтологів всього світу набуло олія з кокосових горіхів. У країнах, де росте цей горіх, його частини використовуються практично у всіх сферах життя, починаючи з шиття одягу і взуття та закінчуючи вживанням в їжу і застосуванням в косметичних цілях.

Але у нас дізналися про користь кокосової олії для організму лише в останні десятиліття. Причому вживають його в їжу і сьогодні дуже рідко. Частіше застосовують для оздоровлення шкіри, волосся, нігтів.

Зміст

  • 1 Види і сорти
  • 2 Як в домашніх умовах отримати жир з кокосів
  • 3 Застосування
  • 4 Склад, енергетична цінність і калорійність
  • 5 Чим корисно кокосове масло
    • 5.1 Ефективний засіб для схуднення
    • 5.2 Застосування в косметології
  • 6 Шкідливо кокосове масло
    • 6.1 Шкоди для вагітних і годуючих мам
    • 6.2 Корисний чи шкідливий кокос в дитячому віці
  • 7 Як зберігати в домашніх умовах

Види і сорти

Як впливає на здоровя кокосове масло: чим корисно, як приймати

Існує кілька видів кокосового масла, чия користь і шкоду для вашого організму залежать від того, якого сорту продукт ви придбали. Вони бувають двох типів: харчової та нехарчової.

Саме перший вид продається в аптеках і в звичайних магазинах, застосовується в кулінарних і косметичних цілях. Основна особливість харчового виду – він приносить більше користі при смаженні продуктів, ніж шкоди на відміну від інших рослинних жирів завдяки тому, що не виділяє канцерогенів під впливом високих температур.

Також харчової вид буває декількох сортів залежно від особливостей обробки і підготовки до споживання:

  • Нерафінована. Має насичений смак та аромат, що володіє максимумом корисних речовин. Використовується часто і в їжу, і в косметичних цілях.
  • Рафінована і дезодорована. Це масло володіє вишуканим кокосовим ароматом, частіше застосовується в приготуванні їжі, так як має не такий насичений, як у нерафінованої, смак. Можливу шкоду його приблизно як у першому випадку, але користь значно вище, так як продукт проходить значно більше стадій переробки, при яких втрачається частина нутрієнтів і додаються домішки. Рафінований продукт вибілюють хімічним шляхом, прибирають специфічний запах, а потім готують до зберігання і розфасовують по ємностей різного розміру.
  • Також на етикетці можна зустріти інформацію про те, який саме продукт ви вирішили придбати. На сучасному ринку можна зустріти такі види кокосового рослинного жиру:

  • Натуральне. Це товар холодного віджиму без будь-яких добавок і не проходив додаткові ступені фільтрації. Сировина (копра) для його виготовлення перетирається на великих жорнах. Зазвичай використовується натуральний продукт в їжу, для масажу і косметичних цілях.
  • Виргинское. Робиться з м’якоті кокоса, а не копри. Попередньо сировина піддається бродінню і ферментаційної обробці.
  • Органічне. Виходить з пальм, які вирощені певним способом. Найчастіше використовується для зовнішнього нанесення на шкіру, нігті або волосся.
  • Органічне виргинское. Цей вид при виготовленні поєднує в собі два способи обробки сировини і вважається одним з найбільш цінних і дорогих. Застосовується і в їжу, і в косметичних цілях.
  • Екстра-виргинское. Це один з найдорожчих видів. Але насправді, найчастіше його корисні властивості у порівнянні з іншими сортами переоцінені і є лише добре продуманим маркетинговим ходом.
  • Як в домашніх умовах отримати жир з кокосів

    Як впливає на здоровя кокосове масло: чим корисно, як приймати

    Продукт можна приготувати самостійно. Але процес цей досить трудомісткий:

  • Для виготовлення візьміть стиглий кокосовий горіх, розкрийте його і злийте молочко.
  • Потім збийте з шкаралупу горіха, зріжте м’якоть, а серцевину подрібніть на тертці або будь-яким іншим зручним способом.
  • Отриману масу залийте окропом, а після остигання покладіть на кілька годин в холодильник.
  • На поверхні має утворитися жирова плівка. Її потрібно зібрати, підігріти на водяній бані, але не кип’ятити, а потім злити в скляну, що закривається кришкою ємність.
  • Термін придатності самостійно приготовленого кошти – 1 тиждень. Зберігати його можна лише в умовах холодильника.

    З рідини, що залишилася після процедури виготовлення, можна зробити лід, який використовується для омолодження шкіри і усунення синіх кіл під очима. Стружку теж можна не викидати, а додавати в скраби і саморобні суміші для обгортання.

    Застосування

    У регіонах, в яких кокоси виростають у природних умовах, вичавлений з них жир використовується практично у всіх сферах життя. Причому, в хід йдуть всі частини горіха на різних стадіях його дозрівання.

    В Росії і всіх країнах пострадянського простору, сфера його застосування більш обмежена. В основному це два варіанти:

    • застосування масла всередину окремо для оздоровлення або ж додавання в їжу;
    • використання зовнішньо для поліпшення зовнішнього вигляду шкіри, волосся, нігтів.

    Причому в обох цих випадках можна використовувати будь-який з доступних сортів, але обов’язково належать до харчового увазі.

    З таким засобом можна готувати млинці, сирники, пекти пироги, здобні булки, робити різні кондитерські вироби. Рафінована олія з кокосових горіхів використовують для смаження. Користі в цьому випадку від нього більше, ніж від інших рослинних жирів, так як в процесі не виділяються шкідливі речовини.

    Застосовується воно і в салатах, супах, кашах, додається до макаронів, а також різні напої: чай, кава, какао, цикорій, гарячий шоколад. Деякі навіть просто мажуть його на хліб і вживають в такому вигляді.

    Як впливає на здоровя кокосове масло: чим корисно, як приймати

    Ще корисно кокосове масло при використанні в косметичних цілях, для чого його попередньо розтоплюють на водяній бані до комфортної температури. Застосовується воно в складі кремів, скрабів, лосьйонів, масок, складів для обгортань.

    Виробники останнім часом додають його як основний інгредієнт у багато косметичні засоби по догляду за тілом, так як численні клінічні дослідження підтвердили користь кокоса для шкіри.

    Також на його основі роблять домашнє зволожуючу і живильну мило. Кокосовий жир застосовують навіть замість косметики, наприклад, як хайлайтер або засіб для губ, заміняє блиск або губну помаду. Серед екстремальних варіантів використання можна зустріти такі:

    • мастило під час інтимної близькості;
    • протигрибковий засіб;
    • дезодорант для пахв і ніг;
    • усунення комарів і мошок;
    • засіб від герпесу;
    • поліпшення стану при болях в горлі та застуді;
    • укладання волосся;
    • зростання і збільшення об’єму вій.

    До відома. Деякі успішно використовують цей засіб для видалення сухих мозолів, сухості і грубості шкіри ніг. Для цього на деякий час підігрітий продукт наноситься на проблемну зону, потім обертається харчовою плівкою на 30-50 хвилин і додатково закутується в товстий носок. Потім залишки змиваються теплою водою з зволожуючим або звичайним милом. А суха шкіра забирається пемзою або спеціальними педикюрними пристосуваннями.

    Склад, енергетична цінність і калорійність

    Як впливає на здоровя кокосове масло: чим корисно, як приймати

    Кокосове масло застосовується для приготування їжі і в багатьох інших сферах життя, де приносить величезну користь людині. Воно має унікальний склад, багатий корисними речовинами:

    • фітостероли і флавоноїди;
    • амінокислоти;
    • жирні насичені і ненасичені кислоти, в тому числі лауринова, олеїнова, каприлова, пальмітинова, міристинова, капріновая;
    • макро – та мікроелементи, включаючи цинк, кальцій, залізо, калій, магній;
    • вітаміни B-комплексу, E, D, K.

    Причому вміст нутрієнтів безпосередньо залежить від того, яким способом проводився виробництво і рафінація кокосового масла. Максимальну користь і мінімальний шкоди дає жир холодного віджиму, отриманий з затверділої м’якоті зрілих кокосових горіхів.

    Якщо ви вирішили застосовувати кокосове масло в їжу, то пам’ятайте про його високої калорійності. Її показники приблизно такі ж, як у інших сортів рослинних жирів – 850-900 ккал в 100 р.

    З точки зору енергетичної цінності міститься в продукті 99,9 % жирів, а всього 0,1 % — вода.

    Білків і вуглеводів немає.

    Чим корисно кокосове масло

    Як впливає на здоровя кокосове масло: чим корисно, як приймати

    Для здоров’я цей жир може виявитися і корисним, і шкідливим. Але якщо правильно його використовувати, то благотворний вплив на організм значно більше, ніж ризики виникнення негативних реакцій.

    Фахівці відзначають наступні корисні властивості:

    • відсутність втрати корисних речовин під час термічної обробки;
    • антибактеріальний і антисептичний засіб;
    • ранозагоювальний і регенеруючий ефект;
    • призупинення вікових змін в тканинах;
    • прискорення обмінних процесів, виведення шлаків і токсинів;
    • жовчогінну дію;
    • регуляція роботи ендокринної та імунної системи;
    • поліпшення роботи головного мозку та всієї нервової системи;
    • зниження рівня «поганого» холестерину;
    • запобігання розвитку ракових пухлин.

    Серед лікувальних властивостей масла з кокосових горіхів варто відзначити:

    • покращення функції травлення і засвоєння корисних речовин організмом,
    • очищення печінки,
    • нормалізацію стільця.

    Крім того, цей продукт благотворно впливає на потенцію і якість сперми, покращує кровотворення і кровообіг, сприяє профілактиці різних захворювань.

    До відома. Крім всіх цих корисних властивостей його можна використовувати для боротьби з різними шкірними захворюваннями і дрібними дефектами. До того ж, олія з кокоса знімає запалення, володіє противірусним та антигрибкові властивості.

    Ефективний засіб для схуднення

    Окремо варто відзначити користь кокосового масла для здобуття гарної фігури і позбавлення від зайвих кілограмів. Його регулярне застосування для приготування їжі дає масу переваг перед використанням інших рослинних жирів:

    • більш тривала ситість;
    • пікантний смак і аромат будь-якої страви;
    • зниження почуття голоду;
    • прискорення метаболічних процесів;
    • отримання організмом більшої кількості корисних речовин;
    • необхідність використовувати менше жиру з-за його консистенції.

    На перших порах прийнято вживати цей продукт в невеликих кількостях. Страви не повинні містити більше 1 чайної ложки на порцію. А з часом це кількість можна збільшити до 3-4 ложок. Але пам’ятайте, що цей продукт дуже калорійний. А ось зовнішньо використовувати його можна в будь-якій кількості. Правда, варто спостерігати під час і після процедур за своїм самопочуттям і станом шкіри.

    Деякі дієтологи вважають, що ефективно в період позбавлення від зайвої ваги разом зі збалансованим харчуванням і заняттями спортом випивати вранці натщесерце чайну ложку цього кошти. Воно містить у собі багато жирних кислот, які швидко засвоюються організмом, не відкладаючись на боках, животі та стегнах, а відразу даючи енергію і бадьорість.

    Ще один популярний спосіб схуднення – замінити кокосовим всі інші рослинні жири.

    До відома. Застосовувати для схуднення кокосовий жир можна і зовнішньо. Регулярні масажі та обгортання з них допоможуть позбутися від целюліту і інших дефектів шкіри, підтягнутий тіло і додадуть йому гарний рельєф. Адже часто зайву вагу після дієти і роботи над собою залишає дерму проблемних зон в’ялою і провисання.

    Застосування в косметології

    Серед корисних властивостей для поліпшення зовнішнього вигляду не можна не відзначити його благотворний вплив на шкіру і волосся. Масло надає локонам блиск і гладкість, пружність, прискорює ріст і перешкоджає випаданню, знижує ламкість і негативний вплив ультрафіолетових променів. Використовується воно ще і як засіб для зволоження шкіри голови і позбавлення від лупи.

    Для отримання бажаного ефекту необхідно трохи розігрітого на водяній бані жиру втерти в кінчики волосся, а потім нанести його по всій довжині. Через 20-30 хвилин маску можна змити проточною водою із застосуванням звичайного шампуню.

    Також для оздоровлення волосся застосовується разом з іншими продуктами, наприклад, медом, ефірними маслами, гліцерином, яйцем, кефіром, йогуртом, вершками, бананом.

    Використовується воно для повернення краси і молодості шкіри обличчя і всього тіла. Наноситься в цьому випадку самостійно або в складі різних масок. Особливо популярні молочні та глиняні маски.

    До відома. Ще один косметичний властивість – сонцезахисний. Наносити кокосовий жир можна на все тіло для того, щоб уникнути опіків. А деякі модниці використовують цей засіб ще і як зручний спосіб видалення макіяжу з обличчя. Жирна консистенція і благотворний вплив на шкіру дозволяє знімати з обличчя рештки всіх видів косметики (навіть самою стійкою) і при цьому надавати зволожуючу, живильну і омолоджуючу дію.

    Чи шкідливо кокосове масло

    Це масло сприяє погіршенню здоров’я і не корисно при використанні всередину в наступних випадках:

    • індивідуальна непереносимість;
    • харчові отруєння;
    • зайва вага (при вживанні великої кількості продукту з-за високої калорійності);
    • дитячий вік, період грудного вигодовування з-за ризику алергії;
    • важкі захворювання внутрішніх органів, пухлини, новоутворення (можна вживати, але тільки після консультації з лікарем);
    • захворювання ШКТ у гострій формі.

    Немає сумнівів у користь кокосового жиру. Але при вживанні у великих кількостях або не дотриманні правил застосування є ризик розвитку негативних реакцій.

    Найчастіше це алергія місцевого або загального характеру, що виявляється почервонінням і набряком шкіри, висипки, роздратуванням, свербежем, лущенням. Також за продукту може виникнути нудота, блювання, діарея, болі в животі, можуть загостритися хронічні захворювання, а також симптоми отруєння.

    До відома. При зовнішньому застосуванні засіб може стати причиною сильного зажирнения волосся і шкіри, привести до закупорки пір і розвитку запальних процесів в дермі. Тому люди, які страждають від підвищеної жирності епідермісу і локонів, зазвичай не використовують його або ж застосовують разом з іншими продуктами, наприклад, молочними, косметичною глиною, кава.

    Шкоду для вагітних і годуючих мам

    Як впливає на здоровя кокосове масло: чим корисно, як приймати

    Серед корисних властивостей кокосового масла для вагітних і годуючих жінок – позбавлення від розтяжок, повернення тонусу і еластичності шкіри. Тому такий продукт – справжня палочка-виручалочка для жінок, сильно змінюються в розмірах з-за зростаючого, а потім зменшується живота.

    Він допомагає швидко прийти у форму і стати красивою, причому часу на застосування йде не багато. Бажано проводити процедури 2-5 разів на тиждень, а тривалість їх не повинна перевищувати півгодини.

    Але крім корисних властивостей кокоса у продукту є і протипоказання. Їх потрібно врахувати перед використанням. Причому навіть якщо жінка абсолютно здорова і не має схильності до алергії, потрібно проконсультуватися з фахівцем на рахунок застосування як всередину, так і зовнішньо.

    Важливо! Продукт має специфічний запах. І якщо він у годуючої або вагітної жінки викликає дискомфорт, нудоту, запаморочення та інші негативні реакції, то не варто його використовувати навіть у малих кількостях.

    Корисний або шкідливий кокос в дитячому віці

    Звичайно, корисні речовини, які містяться в будь-якому вибраному вами сорті, нададуть благотворний вплив і на малюка. Деякі використовують його з перших днів життя немовляти для позбавлення від пітниці, висипань і інших шкірних проблем.

    Але воно підійде не всім – тут все індивідуально. Для когось це засіб виявиться порятунком, а деяким дітям воно принесе шкоду.

    Починати вживати в їжу кокосовий жир можна тільки після року, але в самих мінімальних кількостях. Продукт цей незвичний для нашого регіону, тому краще не ризикувати, а використовувати при приготуванні їжі для малюка інші олії, які також корисні: звичайна соняшникова, оливкова, лляна.

    Як зберігати в домашніх умовах

    Як впливає на здоровя кокосове масло: чим корисно, як приймати

    Для того, щоб кокосове масло принесло тільки користь, а не шкоду, його необхідно правильно вибирати і зберігати. Фахівці рекомендують дотримуватися наступних правил:

  • Купуйте тільки в перевірених місцях: аптеках, інтернет-магазинах, під час поїздок по країнах, в яких воно здійснюється, наприклад, у Бразилії, Таїланді, Домініканській республіці.
  • Звертайте увагу на написи на упаковці: склад, строки придатності, попередження виробника. Як правило, на етикетці повинна бути вказана напис «extra-virgin» або «virgin coconut oil». Ще один напис, яка повинна бути на упаковці – «cold pressed», що говорить про те, що виробництво відбувалося шляхом холодного віджимання. Це ознака якісного товару. Також у складі не повинно бути нічого крім «coconut oil». Бажано, щоб у виробництві не був використаний гексан.
  • Зверніть увагу на колір і консистенцію. При достатньо теплій температурі навколишнього середовища продукт рідкий і прозорий, не має сторонніх домішок і осаду. А при більш низькій температурі він набуває густу консистенцію і білий колір, але легко тане в руках.
  • Зберігати засіб необхідно зберігати в герметично закритій ємності не більше року. Бажано, щоб температура навколишнього середовища не перевищувала 20°C, а на баночку не потрапляли прямі сонячні промені.
  • Якщо є неприємний прогірклий запах, ознаки цвілі, наліт на поверхні, жовтуватий або яскраво-жовтий колір, то використовувати засіб не рекомендується.
  • До відома. Тільки якісний жир принесе користь вашому організму. Не використовуйте прострочений або зіпсований товар навіть для зовнішнього нанесення.

    Кокосове масло – справжня знахідка для тих, хто завжди хоче виглядати приголомшливо і відчувати себе чудово. Але використовувати, вибирати і зберігати цей продукт потрібно правильно. Тільки в цьому випадку ви отримаєте бажаний позитивний ефект і зможете уникнути розвитку негативних реакцій.

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: