Очисна молитва після пологів: текст, який потрібно прочитати матері

Багатьох православних жінок мучить питання, чому ж вони таким завинили і згрішили, що під час нормальних фізіологічних кровотеч при місячних і після пологів, визначених самим Творцем, їм не можна бути присутніми на богослужіннях і заходити в Храм через перебування їх у так званому стані нечистоти. Обов’язкова очисна молитва матері перед хрещенням дитини та участі в церковному житті?

Нечистота — що це і звідки пішло поняття?

Поняття нечистоти йде з біблійного Старого Завіту. Чистота або нечистота визначає стан людини, що дозволяє йому приймати або не приймати участь у храмовому культі. По суті, це ритуальна чистота.

У складних єврейських законах ритуальна чистота йде пліч-о-пліч з ідеєю святості. Закони, викладені в Мойсеєвих книгах, охоплювали всі сторони життя, що надійно перешкоджало проникненню язичницької культури в релігію і відображало йде з давнини уявлення євреїв про тісний зв’язок Бога, людини і Всесвіту.

На відміну від заповідей, які відносяться до розряду зрозумілих з точки зору людського розуму, заповіді про ритуальну чистоту відносяться до розряду незбагненних розумом і приймаються апріорі, тобто такі, що сприймаються як закон беззастережно і без раціонального пояснення його передумов.

Багато хто розглядає ці закони як гігієнічні правила, але Біблією однозначно визначено, що вони носять не матеріальний, а сакральний сенс. (наприклад, Лев.11:43-44)

За іудейськими законами осквернитися нечистотою міг будь-яка людина без винятку. І старий, і молодий, і навіть новонароджений одного дня він міг бути оскверненным усіма її різновидами.

Найвища ступінь нечистоти — трупна, і всякий, хто знаходився в одному приміщенні з небіжчиком, доторкався до нього або до могили, вважався ритуально нечистим після цього протягом 7 днів і не допускався до Храму. Що цікаво, нечистота поширювалася не тільки на людей, але і на воду у відкритих посудинах, що знаходилися поряд з трупом. Ліквідувати стан нечистоти після прошествия покладеного терміну можна було спеціальними очисними обрядами, часто з жертвопринесенням.

Ніда, або жіноча нечистота в Старому Завіті

В даний час майже всі старозавітні закони ритуальної чистоти в силу різних причин перестали виконуватися. Винятком є закон ніди, який увійшов у звичай православних християн у дещо видозміненому стані.

Ніда — ритуальне стан жіночої нечистоти під час кровотеч, пов’язаних з місячними, з виділеннями після пологів і будь-якими іншими причинами, що викликають кров’янисті виділення. Стан нечистоти з перерахованих вище причин не передбачає будь-якої неприязні, гидливого відносини та іншим негативним емоційним проявам до жінки.

Стан це триває до відліку семи «чистих» днів після припинення виділень і виконанням очисного обряду шляхом обмивання в микві — облаштованому за спеціальними правилами ритуальному басейні. Весь час нечистоти жінці заборонена як статевий зв’язок з чоловіком, так і інші прояви тілесної близькості — дотики, обійми, поцілунки, сон у спільній ліжка, їжа за одним столом та інші.

Нечистота в християнстві

З приходом на землю Спасителя багато у віровченні про Бога змінилося. Своєю діяльністю він зневажав норми старозавітного вчення, чим і викликав неприязнь з боку іудеїв. Син Божий нехтував усіма заповідями ритуальної чистоти — безперешкодно доторкався до всього і всім, що могло викликати осквернення, запросто спілкувався з грішниками і язичниками і навіть не дотримувався пости.

Один з яскравих прикладів такої зневаги — дотик до одягу Спасителя жінкою, яка страждає кровотечами. При цьому Христос не тільки не відкинув її як нечисту та осквернившую його своїм дотиком, але навіть підбадьорив, сказавши, що по вірі її відпускаються гріхи, і дарується зцілення. Для Господа ніщо не було нечистим і ніщо не могло осквернити його, в тому числі і жіноча нечистота.

Разом з Учителем не дотримувалися вимоги батьків і його учні. На природне обурення неухильних послідовників закону Христос відповідав, що сини шлюбного чертога (тобто учні), маючи при собі нареченого (Христа), можуть і не постувати, а от коли візьметься він у них, то тоді і прийде час сумувати і слідувати батьківським приписам.

Порушення старозавітних законів учнями христовими зрозуміло, а як справи з цим справа в наші дні? Можна жінці після пологів бути присутніми на богослужіннях і брати участь у таїнствах до закінчення визначених 40 днів без здійснення очищувальної молитви і чи потрібна вона взагалі? Адже за вченням Христа, для Бога є нечистими і оскверняющими людини тільки злі і гріховні помисли, що виходять з серця людського.

Поняття жіночої нечистоти в православ’ї наших днів — питання спірне. Більшість священнослужителів схиляються до думки, що можна і вести активне церковне життя, і навіть брати участь в церковних таїнствах, зокрема, Євхаристії, або причащання безкровної жертви Христової.

У дохристиянські часи богослужіння обов’язково супроводжувалися кривавими жертвоприношеннями тварин. З приходом, смертю і воскресінням Спасителя християни «домовилися», що остання кривава жертва, принесена Богові як спокутування гріхів всього людства — це Христос і більше в історії людства не повинно бути догоджати Творцеві за допомогою крові. При цьому Христос давав такі повноваження своїм учням, кажучи їм, що дозвольте і встановіть на Землі, то буде дозволено на Небесах.

Звідси стає зрозумілою вимога відсутності якої-б то не було крові в Храмі.

На думку священиків, що допускають участь «нечистої» жінки в церковному житті, з появою сучасних гігієнічних засобів жінка не може осквернити Дім Божий своєю кров’ю і ніщо не перешкоджає її духовному прагненню і прилучення до Бога, який «безсторонній» (не поділяє людей на поганих і хороших) і є Творцем усього сущого, в тому числі і жінки з «нечистотою».

Підтвердження цьому можна знайти в постановах Дидаскалии — ранньохристиянських текстах, чиє авторство приписується Святим Апостолам. (Постанови Святих Апостолів. Дидаскалия. Кн.6, гол. 27-30).
Зокрема в ній говориться, що народження дітей чисто, і ніякі природні виділення людського організму не є для Бога мерзотою. Дух святий присутній в людині у будь-якому фізичному стані, а скверна — це зовсім не те, що написано в старозавітному законі. І звучить заклик прикрашати себе святістю, беручи участь у житті і таїнствах церкви, не звертаючи уваги на кровотечі або ще які-небудь розпорядження ритуальної нечистоти, що обмежують таку участь.

Молитви матері

Повернемося в наші часи. За існуючою традицією звершується очисна молитва над матір’ю після закінчення 40-денного періоду після пологів, приуроченого до моменту завершення кровотечі і хрещення новонародженого. Не плутайте її з дозвільною (дозвільна молитва читається після сповіді і в кінці відспівування для відпущення гріхів).

Дозвільна молитва після пологів(текст)

Господь наш Ісус Христос Своєю Божественною благодаттю, дарма ж і владою, даною святим Його учнем і апостолом, во еже вязати і решити гріхи людей, річок їм: прийміть Духа Святого; ихже відпустите гріхи, отпустятся їм; ихже утримаєте, втримаються; і еліка аще зв’яжете і розвяжете на землі, будуть пов’язана і дозволена і на Небеси. Від онех ж і на ни другдругоприимательно (послідовно, друг за іншому) пришедшею (благодаттю), та створить через мене, смиреннаго, прощенно і се по духу чадо (ім’ярек) від усіх, еліка яко людина согреши Богу словом або ділом, або мислію, і всіма своїми чувствы, волею або неволею, віданням чи невіданням. Аще під клятвою або відлученням архієрейським або иерейским бысть, або аще клятву батька свого або матере своея наведе на ся, або свого прокльону подпаде, або клятву преступи, або іншими некиими гріхи яко людина связася (тут: був заборонений, підлягав прокляттю), але про всіх цих серцем скрушеним покаяся і від тих всіх провини і юзы (від того, що пов’язує) та дозволить його (ю); що ж за неміч (а все, що за немочі) єства забуттю предаде, і та вся хай простить йому (їй), людинолюбства заради Свого, молитвами Пресвятої і Преблагословенныя Владичиці нашея Богородиці і Приснодіви Марії, святих славних і всехвальних апостол і всіх святих. Амінь.

Молитва після пологів(текст)

Богородице Діво, радуйся. Благодатна Маріє, Господь з Тобою; благословена Ти в дружинах і благословенний плід лона Твого, яко Спаса народила всіх душ наших.

Мати Пресвята Богородиця, Діва Прекрасна Марія, прошу я Тебе, раба Твоя (ім’я). Як Ти народила сина Свого, Ісуса Христа, так перероди мене, рабу Божу (ім’я), віднови мою кров, і жили, і суглоби, і кістки мої. Щоб як у малої дитини хрящі відновилися, так і лик у раби Божої (ім’я) відновився, і відродився з моїм народженням. Амінь!
Читати 3 рази 3 дні поспіль.

Якщо жінка бажає висловити особливу шану і смирення перед Богом, тим самим підтверджуючи, що бажає виконувати всі Божественні Заповіді, навіть не підвладні людському розуму (а жіноча нечистота саме з їхнього розряду), то вчинення цього обряду похвально і перед хрещенням дитини або причастям потрібно попередити священика про своє бажання. Але й недотримання цієї традиції не ставить жінку в один ряд із закоренілими злочинцями і не перешкоджає її шляху до спасіння і життя у Христі. Відразу ж після пологів і в будь-який час доречна подячна молитва матері.

Не мучте себе роздумами про свою нечистоту після пологів. Поняття це вище розуміння, і намагаючись якось логічно пояснити його, ми заженемо себе в глухий кут, що нічого доброго нашій вірі не принесе.

Довіртеся вирішення вашого духовного батька чи священнослужителя. Якщо він не надає значення очищувальної молитви, то він правий. Якщо він вимагає її вчинення, то він теж прав. Не мудрствуйте лукаво, даючи тим самим їжу своєї гордині. І не намагайтеся слідувати кожній букві старозавітних законів. Пам’ятайте — там, де закон, там немає благодаті.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Здоровий спосіб життя