Олія розторопші: застосування для волосся, або корисні властивості чортополоху

Нехай їжа твоя стане для тебе ліками, а ліки будуть служити їжею твоєю. Такими словами напучував Гіппократ молодих лікарів, які вирушали в дорогу для служіння людям.

Безліч лікувальних засобів рослинного походження запозичили ми від попередніх поколінь. Але рівних в корисних властивостях Fructus Silybi mariani знайти досить складно. Яких тільки назв у нього не існує, як тільки люди не називають це високоросла, з колючими листям і яскравими суцвіттями ніжних великих квіток рослина – будяком, колючкою, бур’янами, чортополохом, гостро-строкато. В Довідник з фітології це рослина увійшло під назвою Розторопша плямиста.

У лікувальних цілях рослину використовують цілком, вживаючи при тих чи інших недугах сік листя, відвар коренів, порошок, приготований з висушених насіння. З дрібного, як ніби покритого лаком насіння, виробляють масло. Цілюща застосування олії Розторопші відзначено в багатьох наукових працях, присвячених проблемам травлення, кровотворення, гінекології, косметології та багатьох інших.

Олія розторопші: застосування для волосся, або корисні властивості чортополоху

«Людство споконвіку зверталося до дарів живої природи за зіллям. У сучасному світі, коли зі всіх каналів всюдисущих ЗМІ тільки й говориться про загрозливу екологічну обстановку, глобально виник інтерес до натуральної продукції. Споживання косметологічних засобів, до складу яких входять ефірні масла, зокрема, олія Розторопші, та їх застосування в домашніх умовах, зросла як ніколи», говорить Головний технолог регулювання виробництва, переробки та обігу органічних продуктів харчування Концерну Natura Siberica Олександр Стукалин.

Такий високим ступенем популярності витяжка з насіння Розторопші користується в результаті володіння їм цілюще-профілактичних властивостей. Олія має протизапальну, бактерицидну, болезаспокійливу, язво – і ранозагоювальну дію, до того ж, йому притаманні імуностимулюючі та протирадіаційні якості чудового органопротектора.

Згадую анекдотичний випадок, що стався пару-трійку років тому зі своєї закордонної заклятої подругою. Ставши власницею дачної ділянки, вона, як людина дуже далекий від флори і фауни, поставила у власне правило привозити з поїздок насіння екзотичних рослин. Потрясаючи пакетиком з заповітним вмістом без розпізнавальних знаків, купленим на розкладці, вона з захватом розповідає про полезностях Розторопші плямистої.

Беру під ліктик садівника-аматера, і відвожу на задній двір, куди ще не дійшли руки» для прополки. Бачачи достаток виростає буйства лікарської панацеї, слабким голосом повідомляє мені страшну новину про те, що в її селищі теж не можуть впоратися з цим бур’яном. Потім сміється і махає рукою: «Ладно, взращу гостро-строкато, і буду варити в домашніх умовах для себе з насіння мило…»

До речі, про мило, що містить масло чортополоху. Цей унікальний продукт володіє потужним антибактеріальним і регенерує дією. Дуже корисно використовувати мило з ефірною олією Розторопші тим, хто страждає акне, або воспаляющейся формою вугрової висипки.

«У виробничому процесі, екстракт витяжки з насіння Fructus Silybi mariani отримують безтермальным методом холодного віджимання, щоб повністю зберегти унікальний біохімічний склад найціннішого продукту. Я не думаю, що існує необхідність порівнювати промислове виробництва олії Розторопші з його приготуванням в домашніх умовах», з усмішкою зазначає Олександр Стукалин.

Про маслі, милі, сакської грязі, або про те, як досягти досконалості

Екстракт витяжки з насіння Розторопші плямистої — масляниста рідина ніжного жовтувато-зеленого кольору, з ніжною консистенцією. Масло володіє специфічним ароматом і приємно на смак.

Унікальність хімічного складу олії Розторопші полягає у великому вмісті поліненасичених жирних кислот, де переважаюче місце належить линоливой кислоті. Також досить високий відсоток вмісту олеїнової, стеаринової, арахиновой і бегеневой органічних поліненасичених жирних кислот, що не зустрічаються ні в одному з усього розмаїття ефірних олій у такому співвідношенні.

Крім органічних кислот, унікальність ефірної олії Розторопші ґрунтується на утриманні в його складі такої речовини, як силімарин, не зустрічається ні в якому іншому рослині земної кулі.

Застосування масла Fructus Silybi mariani, чудесним чином впливає на внутрішньоклітинний очищення організму від вільних радикалів і токсинів. Гепатит, цироз печінки, холангіт – захворювання, пов’язані з роботою печінки по очищенню крові, чудово піддаються лікуванню, якщо в якості супутньої терапії призначено застосування ефірної витяжки з насіння Розторопші.

У косметології широко застосовується чиста фракція масла чортополоху. Використовуючи його зовнішньо у сукупності з іншими ефірними маслами, поєднують із застосуванням всередину. Кожна з косметологічних проблем ґрунтується на неполадки, що відбуваються всередині організму. Щоб відновити колір особи або структуру волосся, зміцнити нігтьову пластину, підвищити імунітет, ми проводимо оральне застосування в домашніх умовах вітамінів та вітамінізованих продуктів.

Аналогічним чином йде справа з ефірною олією з насіння колючого гостро-строкато. Застосовуючи у складі зовнішніх косметичних масок для обличчя, шкіри голови, або використовуючи олія Розторопші для волосся в домашніх умовах, бажано вживання усередину, у кількостях, зазначених рекомендацій дерматолога.

Індустрією краси недарма це ефірне масло було наділене почесним титулом «Живої Косметики». Його застосування сприяє не лише посиленого росту волосся і стимуляції реновації відродження тканин, воно сприяє регенерационному процесу відродження клітинних мембран, що має особливо значення для розвитку фолікул.

Олія розторопші: застосування для волосся, або корисні властивості чортополоху

Олія Розторопші можна приготувати в домашніх умовах двома методами:

  • Добре вимиті і висушені насіння перемелюють на борошно за допомогою кавомолки й заливаються рафінованим рослинним маслом. На 0.5 літра олії не менше п’яти столових ложок насіннєвий борошна. Тримають суміш на водяній бані до півгодини, і настоюють добу до повного охолодження. Після чого проціджують і використовують за призначенням.
  • Аналогічно першим методом, насіння подрібнюють на борошно. Одну частину поміщають у термос і заливають двома частинами прогрітого не вище 60°C оливкової олії холодного віджиму. Настоюють 15 днів, потім оцеживают і зберігають у холодильнику.
  • Ефірна олія Розторопші плямистої неперевершено за своїми якостями. Воно підходить абсолютно для будь-якого типу шкіри. Суха, проблемна, роздратована, лущиться або запалена шкіра чудово відповідає на його м’який вплив. Для жирної шкіри екстракт витяжки Fructus Silybi mariani є засобом для нормалізації діяльності залоз, що виробляють сальний секрет, а поліненасичені кислоти чудово стягують пори.

    Винятковими якостями володіє мило, що містить у своєму складі ефірну витяжку з насіння гостро-строкато. Це своєрідний збагачувальний вітамінно-мінеральний комплекс для реконструкції шкіри обличчя, шиї та зони декольте, що дозволяє поліпшити загальний стан шкірного покриву, надати йому пружності, наповнити внутрішній вологою, звузити пори, максимально захистити від негативного впливу навколишнього середовища.

    Поліненасичені жирні кислоти, більш відомі, як антиоксидантний комплекс Омега-6 і 9, в достатку що перебувають у складі олії Розторопші плямистої, сприяють корекції порушень гормонального балансу та ліпідного обміну, що відбувається в епітеліальних тканинах.


    Мило варять з додаванням цілого набору ефірних масел і натуральних екстрактів. Великою популярністю користується мило з олією Розторопші, що випускається Кримської миловарній промисловості. До його складу входить Сакська синя бруд, як багатюще джерело мінеральних солей. Він є незамінним біогенним стимулятором природних процесів, адже в Сакської грязі відсотковий показник вмісту природних поживних мікро – і макроелементів значно вище, ніж в грязі Мертвого моря.

    Аналогічно процесу збагачення шампунів або будь-які доглядають за тілом та волоссям коштів ефірними маслами шляхом простого додавання в сам засіб декількох крапель, можна зробити збагачення звичайного дитячого або будь-якого туалетного мила. Крім цього, можна розтопити мило і створити з нього в домашніх умовах збагачений гель для душу або рідке мило для рук та обличчя.

    Для цих цілей потрібно натерти звичайне туалетне, краще дитяче, мило на дрібній тертці, розбавити її водою або молоком у рівних пропорціях і розтопити мило на водяній бані, поступово додаючи в нього ефірні олії, гліцерин і базова рослинне масло без запаху. Таке саморобне мило корисно при різних шкірних захворюваннях, особливо корисно його застосування при запаленій вугрової висипки, якщо мило додано екстракт витяжки з насіння Fructus Silybi mariani.

    Якщо мило розтопити довго не вдається, домашні майстрині миловарного процесу, радять скористатися міксером або блендером. Також можна зустріти такі поради, як залишити мильну стружку для набухання на ніч або на добу, залежно від якості використовуваного продукту. Таке мило корисно для кожного члена сім’ї – від самих маленьких до дуже стареньких, шкіра яких давно втратила пружність і еластичність.

    Олія розторопші: застосування для волосся, або корисні властивості чортополоху

    Протипоказання до застосування

    Для олії з насіння Розторопші, мабуть, не існує особливих обмежень. Хіба, що індивідуальна непереносимість, зустрічається вкрай рідко.

    Цим і відрізняється витяжка з насіння чортополоху, або як його ще називають гостро-строкато, від інших продуктів аналогічного плану. І ще один момент – з екстрактом витяжки Розторопші можна експериментувати в будь-якому напрямку. Використовувати, в якості добавки в креми для тіла та обличчя. Застосовувати у шампуні, бальзами, додавати в ополіскувачі для волосся і гелі для ванн і душа, застосовувати в чистому і розбавленому іншими маслами вигляді, навіть приправляти салати, правда, незначною кількістю.

    Автор – Войтенко А.

    Подобається? Поділіться з друзями:
    Здоровий спосіб життя